Artist in residence in Rajasthan
Farm Studio India is een onafhankelijke kunstenaarsresidentie op het platteland van Rajasthan die ruimte biedt voor uitwisseling en samenwerking tussen lokale kunstenaars en internationale kunstenaars.
In januari 2025 kreeg ik de kans bij Farm Studio India in Rajasthan als artist in residence te verblijven en te werken met mijn levenspartner Cor Nelis.
Geïnspireerd door de helende kracht van de natuur maakte ik een ontwerp voor een traditionele gobar muurschildering met reliëf, dat we samen hebben uitgevoerd in het dorp Andore. Gobar is koeienmest, waarvan genoeg voorhanden is met de heilige koeien die overal rondstruinen op straat. Gobar wordt nog veel gebruikt als brandstof maar steeds minder voor het stuccen van wanden en vloeren. Ook in de dorpen maken mensen tegenwoordig liever gebruik van moderne materialen; een mooie aanleiding het materiaal te heroverwegen en herwaarderen.
Koeienmest ademt, werkt antibacterieel en schimmelwerend. En het is nog heilig ook! Ik ontwikkelde ook een ecologische verf op basis van gedroogde. mest, kalk en pigmenten waarmee het reliëf werd beschilderd.
Centraal in het werk staat de Banyanboom, een heilige boom, waarvan de blaadjes zijn voorzien van een ‘mudra’ handafdruk. De mudra is een helende handbeweging die je terugziet in yoga en in de traditionele dans, en de door mij toegepaste mudra staat voor water en zuivering met de pink en duim tegen elkaar aan. Dat leek me mooi in de woestijn van Rajasthan.
De Banyanboom is bijzonder sterk en staat symbool voor groei en vernieuwing. Met zijn luchtwortels kan hij zichzelf telkens verjongen en uitbreiden, en wordt daarom ook wel de ‘walking tree’ genoemd. Bast en blad hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Dat spreekt de kruidenvrouw in mij natuurlijk enorm aan. Niet alleen groeit hij op de centrale plekken in het dorp, zoals bij de tempel, de Banyanboom (Ficus benghalensis) is ook de nationale boom van India.
De Banyan bezit van alle bomen wereldwijd het grootste bladerdak en biedt de grootste schaduw.
Omdat aan de wortels van de Banyanbomen in India vaak afbeeldingen van goden en kaarsjes te vinden zijn hebben we in de wortels van onze muur kleine gaatjes, nisjes en plateautjes aangebracht om er bloemetjes en afbeeldingen in te kunnen plaatsen en kaarsjes te kunnen branden.
In het laatste weekend van januari staken de ‘elders’ uit het dorp de kaarsjes aan en plaatsten ze in de wortels, de generaties na hen gaven hun favoriete goden een plaatsje en tot slot versierden de kinderen de boom met warm oranje afrikaantjes.
Zo droegen wij de boomtempel over aan het dorp met een verbindend warm ritueel.
Het was een geweldige ervaring om eventjes onderdeel te mogen zijn van dit traditionele dorp, om een doorlopende voorstelling te mogen ervaren met de ouderen die hun dagelijkse rondje door ‘onze’ straat maakten en ons aanmoedigden, de buurtjes die ons hielpen waar ze konden en ons kopjes chai aanboden, de kinderen die meteen uit school bij ons kwamen buurten en de mensen die van buiten het dorp omreden met hun motor of auto om de vorderingen te bekijken. Wat een feest!